Diari de viatges versió 3.0 (I)

Aquest curs, com molts de vosaltres sabreu, he tornat a Les Cometes de Llorenç del Penedès.
Doncs bé, en aquesta escola una de les activitats rutinàries de llengua catalana era la d'escriure un diari personal. La principal i de més pes, doncs acaparava quasi la totalitat de les quatre sessions destinades a l'àrea.
L'enfocament d'aquest diari mai em va agradar; les mestres impulsores eren de la sistèmica profunda, practicants i evangelitzadores actives, amb la qual cosa els textos anaven impregnats d'un material que, per mí, no era gens agradable: els nens, de forma forçada, havien de buidar el pap i auto esquarterar-se en una mena de xarcuteria emocional explicant dimensions privades, íntimes, de la seva vida.  Oposar-me a aquest i d'altres exercicis semblants em va costar el trasllat a una altra escola.

Actualment, les coses estan canviant al centre i la sistèmica, tot i que encara envernissa algunes activitats, està minvant en intensitat i presència. Però, ai las! Manel, que has de continuar el diari personal, que no es perdi l'activitat, que forma part de la "línia d'escola"...
Però mai ha format part de la línia d'escola. Es va permetre l'activitat quan la sistèmica estava forta al centre i les mestres seguidores d'aquesta visió eren nombroses als cicles.
Finalment he cedit amb condicions:
- Formarà part de les activitats rutinàries, en principi de forma setmanal (o no) però no serà l'única tipologia textual a treballar.
- Els alumnes no estaran obligats a explicar les intimitats de la seva vida. No serà una eina d'exorcismes emocionals.
- Poden prendre la identitat d'un personatge fictici.

Amb aquestes premises vaig presentar la següent proposta per a quart curs: escriure un diari de viatges.
Descriuran un viatge a llarg del món i triaran l'itinerari i destinacions que més agradin a cadascú.
Per presentar i introduir la proposta he elaborat els materials següents:
Bé, aquest és el plantejament.
El suport per realitzar-lo és un quadern de dibuix en A-4. La idea és fer una mica d'scrapbooking, però el temps ens atropella i, com ja sabeu si sou mestres, la realitat d'aula mana.
Quant els diaris estiguin mig treballats publicaré unes mostres i intentaré escriure algunes reflexions de com marxa l'invent.
Diari de viatges versió 3.0 (I) Diari de viatges versió 3.0 (I) Reviewed by Manu Guzmán Almagro on 22:17:00 Rating: 5

No hay comentarios:

Pasa?

Con la tecnología de Blogger.